Acne no more

Jag har själv haft ett riktigt jävligt fall av ”vuxenacne” när jag var 24 år. Jag tog inte de tunga medicinerna som hade just kommit till marknaden (på 90 talet) eftersom de hade många biverkningar och även dödsfall kopplade till användningen. Så jag väntade tills det gick över men jag har fortfarande en del ytliga ärr på kinderna som tillför lite extra ”personlighet”.

Acne är ganska mystisk eftersom den kan ha flera osaker som inte är alltid tydliga. Ärftlighet och hormoner är kanske de viktigaste faktorerna men acne påverkas mycket av kost och vanor, som många sjukdomar gör. Hormonstörningar och andra sjukdomar kan ha acne som symptom. Därför måste man gå till doktorn och göra blodprov för att utesluta dem innan man självbehandlar.

Acne är också en form av inflammation så om man inte har en hormonstörning eller behöver behandla med mediciner kan man lindra acne genom att dämpa inflammationen. Det kan man göra både direkt på huden men också genom att följa en antiinfalmmatorisk kost.

Här kommer några tips om hur du kan behandla din akne naturligt.


ANTIINFLAMMATORISK KOST MOT ACNE

Det finns olika myter kring kost och acne. Den poluläraste är att choklad aggriverar acne. Faktum är att det är just socker som ökar inflammation i kroppen så man kan säga att myten om choklad är delvis sant. Om du äter bullar eller godis istället för choklad du kommer att ha samma oönskade resultat på din hy!!! Det är sockret som är byogurt-1081135_960_720oven inte de goda, fina kakaobönorna i chokladen!

Det är viktigt att undvika socker och raffinerade kolhydrater som vitt mjöl eftersom de rubbar din tarmflora som skyddar dig i sin tur från inflammation. Ät mycket frukt och grönt, bär, nötter, havre, och syrade produkter som fil, kefir, yoghurt och syrade grönsaker. De kommer att boosta din tarmflora och kämpa mot finnarna!

Förutom frukt och grönt kan du käka chiafrö och linfrö som är också fiberrika och innehåller massa nyttiga oljor. De kommer de att hjälpa dig gå på toaletten regelbundet och hålla din tarm ren och aktiv. Ofta kan man få dålig hy och acne när man inte bajsar bra så håll koll på din poopoo!

När det gäller tillskott kan du ta omega tre och zink. Det kommer att hjälpa massor!


RENGÖRING MED JOJOBA & TEA TREE OIL

3615827116_c215ea3e61Att tvätta och torka din hud med massa hårda anti-acne produkter är väldigt kontraproduktiv därför att din hud kommer att bli ännu mer inflammerad och producera ännu mer fett för att kompensera. Det bästa sättet att rengöra din hud och ge den näring är att göra ”oil-cleansing”. Använd jojobaolja som bas eftersom den är skonsam och lugnande men väldigt vårdande. Du ska också använda tee tree oil som är bakteriedödande och inflammationsdämpande.

50 ml jojobaolja

20 droppar tea-tree oil

Blanda oljorna i en liten flaska och massera lätt morgon och kväll. Torka bort oljan försiktigt med lite bomull och skölj med vatten. Torka dig sen med en ren handduk som du har bara till ansiktet. Sen kan du använda min äppelcidervinäger toner!


TONER MED ÄPPELCIDERVINÄGER & ALOE VERA

Äppelcidervinäger är en superprodukt med många användingsområde. Jag nämner några här men just när det gäller acne är den grym! Den innehåller fruktsyra som avlägsnar döda hudceller som en dyr AHA serum skulle göra fast utan alla kemikalier. Dessutom innehåller den probiotika dvs små soldatbakterier som kämpar mot alla sjukdomsbärande bakterier som tex acnebakterier!

Du kan mixa äppelcider vinäger och aloe vera som reparerar och fuktar cellerna samtidigt som det lugnar och läker huden för att få en perfekt balanserad, billig och naturlig toner!

1 del ofiltrerad, ekologisk äppelcider vinäger

1 del ekologisk aloe vera juice

Blanda i en flaska och använd på dina acne drabbade delar morgon kväll, efter oil-cleansing. Om du har känslig hud och tycker att det är lite för syrlig du kan ta mindre vinäger och mer aloe vera juice.


KOKOS & LAVENDELSALVA

9480872504_40b30f017c_o_d-1

Din hud behöver skydd och näring inte minst när du har acne. Många blir förvånade när jag rekommenderar oljor mot acne men resultaten talar för oljornas läkande egenskaper!
Lavendel olja är lugnande och det kommer att dämpa rödnaden och svulnaden i din hud. Dessutom doftar den fantastiskt!

50 ml ekologisk kokosfett

20 droppar ekologisk lavendelolja

Du kan använda salvan under de kalla vintermånaderna eller som en nattkräm som kommer att ge dig lugn och glad hud när du vaknar på morgonen. Dessutom kommer lavandeldoften att ge dig en skön nattsömn som är extra bonus för din hud!


EXFOLIERANDE MASK MED MANUKA HONUNG & KOKOS

media_145224489902546800När du har acne är det viktigt att du håller din hud ren från bakterier och döda celler. Du kan exfoliera forsiktigt 2 gånger per vecka med min supersköna honungsskrubb. Använd en honung av bra kvalite för att maxa de antiinflammatoriska egenskaperna i skrubben. Honung innehåller dessutom glykolsyra som skonsamt avlägsnar skadade celler och gynnar hudförnyelsen. Kokosoljan är bekteriedödande och näringsrik, exakt vad du behöver!

1 dl ekologisk kokosfett

1 msk ekologisk eller Manuka honung

1-2 msk bikarbonat

Blanda i en glasburk och massera ansiktet med fingrarna ca 2 ggr per vecka. Dosera bikarbonaten enligt din hud och hur mycket exfoliering du vill ha. Låt den verka 5 minuter som en mask efter masseringen. Skölj med ljummet vatten.