Kost för ökad glädje & superhjärna

Hjärnan är det mest komplexa system som finns på jorden! Men det är också ett organ som alla andra organer och behöver rätt näring för att fungera bra. Om du har läst det som jag har skrivit i menyn ”känslornas anatomi” vet du att du kan påverka din hjärnas funktion, öka din glädje, motivation, minne, inlärningsgörmåga och lust för livet! Förutom träning och meditation som jag skriver lite om i nästa meny, är kosten avgörande för din psykiska och mentala välmående.

hpf 03Eftersom hjärnan är en del av din kropp mår hjärnan bra av precis samma saker som alla andra organer. Rätt näring, motion och vila. En kost med hela, oprocessade varor, mycket frukt och grönsaker, nötter, hela korn och rena proteinkällor är grunden. Men det finns också mikronutrienter som de kallas, ämne som ger högkvalitativ näring till hjärnan, stimulerar nervsystemet och regelrar produktionen av signalsubstanserna.

Sådana ämne ska du se till att få i dig därför att brister på hjärnans fina bränsle har riktigt tråkiga konskvenser på våra känslor och livsenergi. Se också på texten å menyn övan i länken ”naturens antidepressiva” om du vill få en liten extra boost eller känner dig låg.

♥Omega tre

Fett fisk, avocado, chiafrön, valnötter, spirulina alger är alla riktigt bra källor av hjärnans favoritolja omega tre. Omega tre oljor är nödvändiga och fantastiskt nyttiga och läkande i alla livets faser och åldrar. Om du är gravid ät mycket omega tre för att gynna bebisens intelligens och koncentrationsförmåga redan när den lilla hjärnan byggs. Om du har små barn ge dem omega tre dagligen för att de ska må bra och sin öka inlärningsförmåga och koncentration. Om du är lite äldre eller har föräldrar som börjar glömma saker och ha onte i lederna, ge dem också omega tre dagligen för att stödja minnet och dämpa inflammationer. Den är verkligen en fatastisk vara, en riktig medicin i maten! Den används även för att behandla ADHD hos barn och kliniska studier i Tyskland har visat att det funkar! Jag har ätit den varje dag i många år och ger den till kidsen!

♥ Probiotika

Ok med tanken på min kärlek för våra tarmbakterier är det inte så konstigt att de har dyckt upp här också! Förutom alla andra fantastiska saker som probiotika gör för vår hälsa spelar de också en viktig roll i produktionen av glädjesubstansen serotonin! Så på med yoghurten och filen och syra dina grönsaker som jag! Här har du recept på syrade grönsaker.

♥ D vitamin

Solens vikarie som jag kallar den är extra viktig för oss här i norden. Den har många funktioner men just när det gäller välmående är den jätteviktig eftersom brist är en väldigt vanlig orsak till trötthet och nedstämthet. Enligt studier i University of Toronto de som lider av SAD (seasonal affective dissorder, i andra ord vinterdepression) tillfrisknar mycket snabbare än kontrollgruppen i takt med ökad intag av D vitamin. Faktum är att även i Sverige om man går till doktorn för att man är ledsen och orklös det första de gör är kolla nivåerna på D vitamin och järn i blodet. Så enkelt kan vara ibland att bli av med nedstämdhet!

♥ B vitaminer

Alla B vitaminer är jätteviktiga för nervsystemet och energiomstättning men B12 och folsyra är extra viktiga för hjärnan eftersom de är avgörande för produktionen av signalsubstanserna. I stort sett alla veganer har brist på B12 därför att det finns nästan uteslutande i kött och mejeriprodukter. Man kan få B12 av näringsjäst men man måsta käka rätt mycket jäst! Jag tar en B12 tillskott för att täcka behovet.

♥ Järn

Järnbrist är en av de vanligaste näringsbrister speciellt hos mensturerande kvinnor och veganer. Järnnivåerna i blodet är bland det första man kollar innan man fastställer en depression eftersom man blir orklös och deppig av järnbrist. Om du inte äter rött kött skulle jag föreslå ett dagligt intag av nässla som är grymt bra källa av lättupptaglig järn eftersom den innehåller också C vitamin.

♥ Antioxidanter

Antioxidanter är ämne som skyddar kroppen från de fria radikallernas ständiga anfall. Fria radikaller reagerar med allt, även med din DNA och orsakar cellernas förfall och mutationer (dvs cancer). Du kan skydda cellerna i din hjärna genom att ladda med antioxidanter som du finner i frukt och grönsaker med stark färg, bär, älger, frön och nötter. Du kommer att få superfin hy och längre liv på köpet!


HJÄRNANS ÄRKEFIENDE

Du kan gynna din hjärnas funktion lika mycket som du kan sabba den genom att göra fel saker. Här är några saker du kan undvika om du vill vara smart och glad!

♦ För mycket alkohol

Ok, vad är ”för mycket” är ju relativt men enligt forskning kan ett glas vin vara bra för kropp och sinne. Så allt som kommer efter det första glaset är för mycket. Alkohol är cancerframkallande, skadar din hjärna och rubbar balansen i dina må-bra-hormoner och belöningssystem. Det är ju tråkigt men sant…

♦ För mycket socker

Nu undrar du hur mycket är för mycket socker. Så här är det, till skillnad från alkohol och det enstaka glas vin är allt socker för mycket socker! När jag säger socker menar jag det vita poo poo kakka som vi har överallt men också raffinerade kolhydrater som vitt mjöl. Om du vill ha kolhydrater (och du ska) ät potatis, hela korn, quinoa, bönor och rotfrukter. Om du vill ha godis är mörk choklad och frukt! Socker rubbar balanserna i belöningssystenet och signalhormonerna, sabbar din tarmflora, och minskar din produktion av tillväxthormon som gör dig stark och pigg (och snygg också!). Bort, bort, bort!

 ♦ Rökning och nikotin

När du röker får du i dig enorma mängder fria radikaller eftersom du inhallerar något som brinner! Förutom den direkta skadan i dina celler och risken för cancer stör nikotinet din hjärnas belöningsystem. Det gör också snus men du kommer undan alla fria radikaller om du är snusare istället för rökare! Nikotinet höjer blodtrycket och blodsockret, ökar inflammation och minskar din syreupptagningsförmåga. Din hjärna skulle piska dig om den kunde alltså!

♦ Stress & dålig sömn

Som trebarnsmamma är jag expert på detta. Eller jag var det tills jag blev utbränd! Senare insåg jag att jag är skyldig mig själv och mänskligheten att sluta stressa men framför allt var det det bästa jag har gjort för min hjärna! Jag skriver lite mer om hur hjärnan drabbas av stress men jag måste nämna det här också. Stress förändrar din hjärnas fysiologi dvs form och dessutom påverkar på DNA nivå. Den förändrar alltså din ärvsmassa. Så ta det lungt, gå på yoga, läs en bok, ta en promenad, ett bad. Gör tid för dig, utan att prestera och planera. Bara vara! Läs mer om hur du kan stressa av dig i nästa text där jag skriver mer om träning, yoga och meditation!