Färga utan fara

VANLIG HÅRFÄRG = OVANLIGT MYCKET KEMIKALIER

Så här är det med ”vanlig” hårfärg: Den är proppad med kemikalier och riktigt starka, frätande ämne som peroxid (blekmedel) och amoniak. Man behöver inte ens titta på innehållet, det räcker med att lukta på det. Usch bläää! Ämnerna i färgen når inte din blodcirkulation genom håret eftersom håret är död vävnad. Färgen kommer däremot i kontakt med ditt hårbotten och dina lungor genom att du andas in avgaserna. Dessutom sköls ner alla blekmedel och kemiska pigment i vår sjöar och hav, grundvatten och jord. Det är inte bra för miljön, alls! Jag tycker synd om fiskarna men också om frisörerna som står och andas allt skit på salongen… Som tur är så börjar det poppa upp fler och fler eko-salonger! Yes!


NATURLIG HÅRFÄRG = MYCKET KÄRLEK!

beach-hair-4

Det finns massor med naturliga ingridienser som du kan färga håret med. Jag har provat i stort sett alla! De funkar väldigt bra men du kommer inte att få de dramatiska resultaten som kemiska färger ger. Du ska ha tålamod och ofta behövs det flera behandlingar. MEN du kommer att ge näring till ditt hår istället för skada det, du kommer att skydda din hälsa från en massa skit som finns i kemiska färger och du kommer att göra miljön en stor tjänst! Det tycker jag är riktigt bra argument. Dessutom kan du använda mina färgbehandlingar oavsett om du är i tonåren eller har varit det för länge sen!


GÖR HÅRET LJUSARE

Citronsaft: Sprej färskpressad citronsaft i håret. Du kan även blanda saften i kamomilte som du gör enligt receptet övan. Saften kan vara lite torkande så tvätta ur det med balsam efter ett par timmar. Funkar också bäst om du är ute i solen en stund!

Starkt kamomilte: lägg 5-6 tepåsar med kamomilte i ca 3 dl kokhet vatten. Läg infusionen i en sprejflaska och använd i håret tills du får den nyansen du vill fa. Den är helt ofarlig, till och med bra för håret så du kan hålla på hela sommaren. Det funkar bäst om du sprejar och sen går ut i solen!

Honung och kannel inpackning: Försök och inte äta det för att det luktar såååå gott! Blanda ihop och smörja in håret försiktigt. Sätt på en duschmössa och en handduk och låt behandlingen verka minst 2 timmar. Det är som en inpackning som kommer att ge dig vackra honungsfärgade nyanser och massor med näring! Upprepa efter några dagar om du vill få det lite ljusare. Detta är bara bra för håret sp kör på så mycket du vill!

1dl honung

2 msk mallen kannel

1 msk oliv eller kokosolja

1 msk citronsaft


GÖR HÅRET MÖRKARE

coffee-631768_960_720

Kaffe för brunt resultat: koka ca 1 dl jättestark espresso eller snabbkaffe med 2 msk pulver i 1 dl varmt vaten  (bryggkaffe är aldelles för svag). När du använder kaffe för att färga håret det ska vara så stark så det går inte att dricka! Häll försiktigt ljumett kaffe på torr och kammat hår. Det bästa sättet är att böja dig över badkaret och låta kaffet rinna av håret. Sätt på en duschmössa och låt det sitta i håret ett par timmar. Det kommer att lukta lite kaffe några dagar med tvätta inte håret med schampo på minst 48 timmar om du vill att färgen ska sitta. Upprepa tills du får den fina nötbruna ton du vill ha och för att fräscha upp det eftersom färgen är inte permanent.

Tips: Du kan också blanda in snabbkaffepulver i din hårinpackning eller balsam får att få lite kick på färgen på köpet varje gång du tvättar det!

Svart te för brunt resultat: Gör ett jättestarkt te med 1 dl kokhett vatten och 4 tepåsar. Gör sen samma sak som med kaffe. Teet till skilnad från kaffet luktar superfint i håret. Jag brukar ta Earl Grey för den fina bergamont doften!

Henna & indigo för mörkbrunt resultat: om du blandar lika stora ängder henna med indigopulver kommer du att få en mörk brun färg. Ju mer indigo desto mörkare. Indigo är en växtpigment som användes för i tiden för att ge jeans den fina blåa färgen! Indigå är faktiskt blå men den tar ut den orengea tonen i hennan när det används tillsammans.

Henna & indigo för svart resultat: Om du vill få riktigt svart hår färga först med bara henna, tvätta av hennan och färga sen bara med indigo. Jag har gjort det en gång och det blev snyggt, glanssigt svart. Problemet  för mig som blir lätt trött på min färg är är att det är permanent så det måste växa ut innan du kan ändra färg….

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHenna för rött resultat: All henna är faktiskt röd när det är bara henna. När man köper ”brun henna” eller ”svart henna” då är det blandad med olika mängder andra växtpigment som indigo, amla, valnötsskal etc. Om du vill färga håret rött då rekommenderar jag att du köper henna på hälsokosten eller som jag gör på en importbutik som säljer mat från Indien eller mellanöstern. Då får du billig och bra henna! OBS! Om du ska köpa på imortaffär kolla att hennan är verkligen röd och att det finnas inget annat än henna i blansdningen. Den svarta hennan kan ha massor med konstiga tillsatser som är förbjudna i Sverige och kan orsaka starka hudreaktioner!


BLANDA DIN HENNA RÄTT

Så här fixar du henna: Blanda din henna med kokhetvatten i en skål. OBS OBS OBS använd aldrig metallbestik eller behållare!!! Inget metall ska komma i kontakt med din blandning! Då oxideras hennan och ditt hår kan bli grönt. Använd en glas- eller porslinskål med ett plastsked till exempel. Ta av dina ringar!

Henna ska ha ”yogurtkonssistens” när den är färdigblandad. Jag brukar en msk honung i min blandning för att göra den lättare att applicera. Låt din henna utveckla färgen i ca 2 timmar innan du applicerar. Sätt sedan blandningen på håret, ganska tjockt. Du kan använda en vanlig pensel som man har till hårfärg och arbeta in blandnigen med händerna (du behöver plasthandskar förresten). Sätt på en duschmössa och vänta 2-4 timmar innan du sköljer ut.

Ju längre du väntar, uppåt 4 timmar, desto intessivare och mörkare färgen blir så du kanske vill börja med 2 timmar första gången. Skölj ordentligt och  tvätta håret med balsam (inget schampo på 2-3 dagar för att låta färgen sätta). Om ”in-doubt” kolla på youtube, finns massor med bra filmer på hur du blandar och använder henna!

Jag brukar köpa min röda henna på importaffär. Om du ska göra det kolla att innehållet är bara henna och inga konstiga tillsatser!  Jag har också köpt Jamilla hennahennabutiken.se flera gånger. Jamilla är populär och riktigt finmalld och bra kvalite. På hennabutiken.se hittar du massa andra fina växtprodukter med instruktioner och färgkartor! Superbra ju!

Henna-Powder


TONA GRÅTT HÅR MED ÖRTFÄRG

MayaNi har kanske grått hår trenden som stardade för ett par år sen. Det är ju snyggt med hår som är färgat grått! Men för oss som har naturligt grått kan det vara en annan sak eftersom den får inte alltid den här fina, jämna tonen som voven i bilden har fått med i sina gener.

Jag tycker att det är jättesnyggt med naturligt silvrigt hår men mitt hår har inte riktigt blivit silver än. Det är mörkt med lite oregelbundna gråa fläckar. Lite som fågelbajs alltså…Så jag väntar lite med att sluta färga. Jag använder däremot endast örtfärger som täcker lite lättare och ger ett naturligt finish med många nyanser. Den täcker inte det gråa helt men det är perfekt eftersom man kommer undan ”landningsbanan” som kan uppstå av urväxt och som är jätte-jätteful! Istället blandas det gråa in i resten och ser ut som fina gyllene slingor!

Jag använder örtfärgen Sante, den nötbruna nyansen. Jag vill inte ha för mycket rött så det funkar jättebra på mitt mörkbruna hår. Det gråa smälter in blir honungsfärgade slingor. Sante innehåller henna så den är permanent men alla andra örtfärger som jag har testat täcker inte alls det gråa. Många märken som finns på hälsokost Tints of Nature till exempel, har kanske lite mindre kemikalier än vanligt men innehåller ändå peroxid dvs blekmedel. Du vill helst ha en färg som är fri från peroxid och amoniak!

Jag har också testat färga det gråa med kaffe, te, och massa naturliga toners. Grejen med grått hår är att strukturen förändras samtidigt som pigmentet försvinner och då är det svårt för färgen att ”bita” i håret. Så många naturfärger och toners som funkar annars superbra på håret, funkar inte alls på grått. Det ända som faktiskt ger resultat är henna eller örtfärger som innehåller henna.