Hormoner & känslornas anatomi

glass-half-full-7398

Vår känsla för optimism, lycka, mening med livet och relationer uppstår hjärnan och påverkas av kemiska substanser. Många människor är ”possitiva” och ser på glaset halv full även i de svåraste situationer. Andra människor ”har allt” men är ändå jämt olyckliga. Det finns en enkel och mätbar förklaring till vår gundläggande lycka. Ja, forskare kan faktiskt titta på vår hjärna och mäta vår lycka. Superhäftigt! Och lite läskigt…


SIGNALSUBSTANSERNAS LOTTERI

Signalsubstanser är oika proteiner som vi har i kroppen och som påverkar vårt beteende, känslor men även saker som inlärning, minne, riskbedömning, koncentration mm. Vår peronlighet avgörs väldigt mycket av proportionerna i denna kemiska coctail! Serotonin till exempel är kopplad till glädje, dopamin till motivation och belöning, oxytocin till empati, kortisol till stress etc.

nuertransmitterpicsOptimisterna är genetiskt begåvade med en fördelaktig biokemisk balans i hjärnan. De har ”vunnit hjärnbarkens lotteri” kan man säga. Ja, jag blir också avundsjuk på dem!  Jag lever med en sådan evig optimist. Det är ju tur för mig eftersom genetikens lotteri gjorde mig till en person som ser på glaset som halv fult men halv tomt också!

Våra känslor och ”hur vi mår” påverkas så klart av externa omständigheter och händelser. Forskning har däremot visat att oavsett detta kommer vi i de flesta fall att återkomma till en sorts ”default lycka”. Det menas att oavsett om vi vinner flera mijloner eller brytter båda våra ben så kommer vi att efter ett tag, när ruset respekive smärtan har passerat, bli lika lykliga. Vår hjärna och substanserna i den är liksom våra verklighetsglasögon. Visa av oss har rosiga, härliga, soliga färger och andra har mörkare, även om vi tittar på samma landskap.


THE GOOD NEWS IS

Ja! Det finns flera sätt som du kan fuska dig fram till ”hjärnlotteri vinnare”! Du kan i andra ord manipulera dina signalsubstanser till sådan omfattning att du förändrar din hjärnas fysiologi. Du ökar liksom på din ”default lycka”. Hjärnforskning har visat att förutom antidepressiva mediciner finns det två andra lika effektiva sätt att manipulera signalsubstanserna. Det är meditation och träning i kombination med kost.  Jag kommer att gå igenom detta i mer detalj men jag ville bara ge dig lite bra nyheter eftersom jag är en sådan ”självlärd optimist”.