Kost för starkare hår

16102862346_b65c5ac6d2_o_d

Visst vill man ha hans hår! Han är förmodligen genetiskt begåvad med starkt hår och väldigt mycket tålamod! Men han äter säkert rätt saker för att få denna fina man att blomstra!

Själv är jag ganska olik honom. Inte bara för att jag har mörkt hår (och bröst) men för att mina gener svek mig lite i detta område. Jag har inte så tjockt hår, det växer ganska långsamt och jag har inget tålamod så jag klipper det. Oftast hemma. Dåligt, jag vet. Men jag har hjälpt också mina strån genom att behandla med sköna oljor och dra ner på schampo. Jag har också lärt mig vilka näringsbrister uppenbarar sig på håret och vilka matvaror boostar håret innifrån. Här kommer mina tips så du kan också!


HÅRET & NÄRING FRÅN INSIDAN

Det finns faktiskt ett sätt att kolla mineralerna i din kropp endast genom att analysera håret! Det heter hårmineral ananalys och görs i laboratorier i Tyskland. Det är lite dyrt men det kan visa vikla brister du har och även toxiner. Det finns däremot enklare sätt att titta på ditt hår och justera din kost för att täcka bisterna och få friskare, vackrare hår!

♥ Järn

Ett av de första tecken på järnbrist (forutom trötthet och blek hud) är håravvfall. Om du är vegetarian eller/och mensturerande löper du större risk för järnbrist. Om du har flera symptom kan det vara bra att kolla dina nivåer med ett blodprov. Om du inte är säker att du ha järnbrist ta aldrig järntabletter eftersom för mycket järn i blodet skapar fria radikaler och är toxisk!

Järn finns i rött kött, fisk, gröna blad, bönor och linser, pumpafrön, ägg. Järn från växter är däremot svårupptagligt… Men om du äter det i samband med annan mat som är rik på C vitamin förvandlas järnet till samma typ som finns i kött och blir lättupptagligt! Släng in några tomater och lite citron i din gröna sallad till exempel! Du kan också laga din mat i gjutjärnkastrull eller stekpanna. Då fJag får mycket av mitt järn från alger som spirulina och chlorella. Jag tar också nässelpulver som innehåller både hjärn och höga halter av C vitamin. En perfekt symbios!

♥ Biotin

Det är också känd som B8 eller H vitamin. Alla B vitaminer är ju viktiga för håret men biotin är viktigast eftersom den hindrar avfall och hjälper kroppen producera keratin som är proteinet som håret består av. Du hittar biotin i ägggula, vetekli, havre, nötter, spenat, fullkornsprodukter. Inga problem om du är vegetarian alltså!

♥ Kisel

Kisel är viktigt för hårsäckarnas funktion och produktionen av kollagen och hårets byggstenar. Själv tar jag periodvis kiseltillskott som kallas också för Silica. Annars hittar du kisel i råris och andra hela korn, rödbetor och paprika.

♥ Zink

Brist på zink leder lika med järnbrist till håravfall och trassigt hår. Zink är viktig för produktionen av den testosteron därför är zinkbrist vanligare hos män. Bristen kan leda till minskad sexlust och eftersom ostron är laddade med zink är de både bra för kärleken och håret! Andra källor är pumpafrön, musslor, vetekli, sardiner, kött, råris, baljväxter, morötter, potatis, rödbetor och nötter.