Kosttillskott

VARFÖR INTE BARA MAT

Jag tar en del kosttillskott, jag har faktiskt ett eget skåp i köket som min älskade partner kallar ”Sofias apotek”. Det finns ju ett hav av olika saker som man kan ta som ibland lovar lite för mycket. Å andra sida är vår mat och odlingsjord väldigt näringsfattiga idag så de flesta av oss har en eller annan näringsbrist.

En vanlig brist just i norden är D vitamin. Även om mjölken är berikad och under förutsättningen att alla dricker komjölk så räcker inte det. Sen har de flesta veganer och vegetarianer brist på B12. Dessutom äter vi inte fisk varje dag för att täcka omega tre behovet. Är du kvinna som har mensturationer eller är gravid och vegetarian så har du ganska lite järn i blodet. Osv osv…


EN OM DAGEN NO-NO

Jag tror inte på ”en om dagen” vitamintillskott, det måste jag förtydliga (och inte heller vitamin donuts!!!). Jag tycker däremot att man måste rikta sig till sin egen kropps behov och brister och ta specifika ämne som är dessutom framtagna från riktig mat så kallade ”real food supplemAd_for_-Vitamin_Donut-_(FDA_168)_(8212305596)ents”. Om du tar till exempel en syntetisk vitamin som inte har extraherats av mat så har den inte samma upptagningsförmåga eller ”biotillgänglighet” som en vitamin som kommer från en morot. Dessutom är flera vitaminer och mineraler giftiga om du har för mycket av dem i din blodomlopp. Järn till exempel. Därför är det viktigt att du endast tar det som du behöver. Så bort men ”en om dagen”!

Jag kan berätta lite om det som jag tar och som jag mår bra av. Jag brukar växla lite beroende på hur mitt liv ser ut. Om jag är till exempel på solsemester så tar jag inte D vitamin.

 

Här är en lista på mina favotritillskott:

♥ SPIRULINA

Det är en blå-grön mikroalg och en av världens mest koncentrerade närringskällor. En riktig super-superfood och NASAs favorit rymdmat! Den innehåller alla aminosyror, probiotika, antioxidanter, vitaminer, mineraler, omega tre. Jag har tagit spirulina i flera år. Det är en näringsbomb en riktig ”allt i ett” som är dessutom i sin ursprungliga form dvs en ”real food supplement”.

spirulna

Spirulina alg, super-superfood!

Det smakar apa men det finns i tabletter. Själv är jag lite tuffis och dricker pulvret blandat med nässla och chlorella i min smoothie men alla andra tycker att det är vidrigt och det kommer du också att tycka. Å! Spirulinan ska vara ekologiskt odlad annars kan den innehålla tungmetaller och det vill du inte ha!


♥ OMEGA TRE OLJA

omega-3-10

Fisk olja är så bra för så många saker! Den är antiinflammatorisk, sänker blodfetterna, är bra för hjärtat, ögonen, huden, minnet, inlärningsförmågan, motverkar nedstämhet mm. Om du är gravid så får du smarta barn när du äter fiskolja och om du har redan dina mini-genier ge dem lite fiskolja varje dag! Fiskolja har även visats behandla symptomen av ADHD hos barn med lyssande resultat!

Omega tre finns i fett fisk som lax och makrill men vem äter fett fisk varje dag? Just det!


♥ D VITAMIN

För oss i norden så är det väldigt viktigt med D vitamin tillskott. Visst är mjölken berikad men inte alla dricker komjölk och inte heller tillräckligt mycket. Det kommer hela tiden ny forskning kring vikten av D vitamin inte bara för skelettet och tänderna. D vitamin skyddar oss även mot autoimuna sjukdomar som till exempel MS och minskar dramatiskt risken för bröstcancer.

Om du är vintertrött så är det mycket möjligt att du har en brist, det är lätt att kolla med blodprov. Jag tar D vitamin och ger det till mina barn hela året utom sommaren. Finns tuggtabletter med fruktsmak på apoteket, kidsen älskar dem!


♥ GURKMEJA

Gurkmeja är en riktigt magisk allt-i-ett krydda! Om du ska bara ta ett tillskott så är det gurkmeja du ska satsa på. Den är en liten root med stark solgul färg och är släkt till en annan magisk root nämligen ingefära. Gurkmeja är en superantioxidant dvs skyddar våra celler från skada. Den binder sig till tungmetaller i kroppen och hjälper oss bli av med dem. Dessutom är den antiinflammatorisk, sänker blodfetterna och blodsockret, gynnar din tarmflora och förebbyger cancer genom att hjälpa de muterade cellerna dö istället för att öka sig!

Jag tar gurkmeja varje dag i mitt te, mina gryttor, smoothies, bakning, och gör en grymt god ”gulmjölk”. Kolla receptet och drick det när du känner dig lite krasslig eller bli beroende och drick det varje dag som jag!


♥ NÄSSLA

Vår egen närodlade och ekologisk supermat som du kan få helt gratis! Nässla innehåller massor med antioxidanter men är framför allt superladdad med mineraler som järn. Jag brukar liga lite lågt på järn så jag laddar med nässla när jag har mens. Nässla innehåller vitamin C som gör järnet lättupptagligt och lika bra som järnet från kött!

stinging-nettle-474355_960_720

Jag tar nässelpulver när jag inte har tillgång till växten. Jag blandar det med spirulina dricker det i min smoothie. En riktig näringsbomb!


♥ ASTAXANTHIN

Haematococcus575

Också en alg men en röd en! Laxen och flamingos får sin rosa färg från astaxanthin. Som alla färgglada matvaror så är den också en stark antioxidant. Den skyddar alltså cellerna från de fria radikalernas anfall.

Astaxanthin har varit rätt populär de senaste två-tre år. Anledningen till att jag började ta den är att forutom sin antioxidantverkan så ökar den uthålligheten och förbättrar återhämtningen efter träningen. En annan jätterolig sak som jag märkte i sommras är att jag fick en superfin brun färg i solen utan att använda solskydd och utan att bli solbränd! Extra bonus!

OBS, den är fettlöslig så ta den till maten annars går den rakt igenom och den är ju inte helt gratis!