Matens superkraft

CarrotsKaleBeets

ETT PERFEKT MINI-UNIVERSUM

När jag läste till kostrådgivare blev jag riktigt fascinerad och liksom upprymd av ”miraklet” som våra kroppar genomför dagligen när de förvandlar mat till energi och näring. Hur alla mekanismer och system samarbetar, hur alla celler vet precis vad de ska göra, hur enzymerna och hormonerna fungerar utan att vi behöver göra något mer än njuta. Det är liksom ett komplex universum i vår kropp, en finstämd och vacker värld inuti oss!


ANTI-AGE PÅ RIKTIGT

Maten kan faktiskt läka våra kroppar inte bara förebygga förfall och sjukdom. Med kosten kan man behandla bland annat inflammationer, smärta, trötthet, hudproblem, magbesvär och påverka åldrandet. Och med detta menar jag inte anti-aging serumet som du ska betala halva lönen för. Att anti-age eller försena det biologiska åldrandet innebär att förebygga cellernas förfall i hela kroppen. Åldrandet är en naturlig process men sjukdomarna och krämpor som medföljer avgörs av vår livsstil och framför allt kosten. Och ja, jag är lite fåfäng och njuter väldigt mycket av reaktionerna jag får ibland när jag berättar att jag är 44 år gammal och all-natural. Levande bevis!


BLI DIN EGEN NATURLÄKARE

Klart vi behöver ”riktiga” läkare, läkemedel, teknologi, och alla fantastiska framsteg som har gjorts sen tappra doktorer testade bedövningsmedel på sig själva. Jag är inte emot modern medicin, det har räddat mitt liv flera gånger ju!

Jag tycker däremot att mer fokus måste läggas på preventiv medicin. Att förstå och sprida kunskapen om matens och träningens roll i förebyggandet av sjukdom. Att se människan som en individ men ocskå en enhetlig organism med en omsesidig och ständig interaktion mellan tankarna, känslorna och kroppen.

Idag vet vi mer i detalj och på molekylnivå hur maten påverkar vår hälsa men matens läkande kraft är inget nytt. Läkekonstens förfäder från Hippocrates (min homeboy) till antikens Egyptier och jägar-samlar befolkningar kunde behandla med mat och i synerhet växter. Även modern medicinsk forskning riktar sig mot växternas potenta verkan för att ta fram botmedel och antidoter. Dessutom börjar vi förstå ”hjärnan i magen” dvs bakteriernas fundamentala betydelse för hälsan.

Mina första ”patienter” som jag behandlade med kost (förutom alla experiment på mig själv) var mina föräldrar som hade problem med lederna. De är båda friska och aktiva vegetarianer som tränar men de är inte så unga längre. Jag gav dem en antinflammatorisk kost där det ingick en del kryddor, omega tre och probiotika. Och ja det funkade!!! Jag kan inte beskriva vilken glädje jag fick av att kunna hjälpa de jag älskar på ett så enkelt, nyttigt och hållbar sätt! Du kan också!

Kram