Näring

Din hud behöver näring liksom hela din kropp. Dina hudceller får näringen genom blodcirkulationen eftersom huden är också en organ, din största organ faktiskt. Men du kan också ge näring och framför allt skydd utifrån också.

Många serum, masker och krämer är väldigt dyra och innehåller massor med kemikallier som ger en tilfällig känsla av frisk och fuktig hud men som hjälper inte din hud stärkas på riktigt. Dessutom så är många molekyller som vitaminer, kollagen, proteiner, ceramider etc för stora för att penetrera huden så det är mycket smartare att äta näringsrik mat istället.

Som grundregel för ekologisk hudvård ska du inte ha på din hud något som är för giftigt för att äta. Och du vill inte äta din dyra hudkräm! Det bettyder ju att den är inte bara dyr men inte heller helt reko…


DE BÄSTA OLJORNA FÖR HUDEN

SONY DSC

För att ge bra näring och skydd till din hud använd oljor från druvkärna, jojoba, kokos, oliv, argan. Du kan använda de som de är eller mixa eteriska oljor som levendel som lugnar inflammerad och röd hud eller tea-tree som är antibakteriell i fall du har acne eller oren hy.


FUKT

För att ge 1215044484_0ec944c7f1_o_ddin hud fukt och hjälpa dina hudceller repareras använd aloe vera gel som en mask. Smöj in en tjock lager och skölj när det torkar. Aloe vera är också superbra om du har solbränna, sår, hudirritationer, och myggbett. Om du har egen planta får du det gratis och superaktiv!

 

Hyaluronsyra är också en riktig fuktbomb och det hjälper näringen från dina oljor trängas i huden. Själva ämnet finns redan i huden men minskar med åldern… Det finns massor med svindyra hyaluronsyra produkter och serum men du kan köpa eko hyaluronsyra i pulver from (jag köper på amazon) och blanda din egen med vatten i en liten glasflaska. Håller flera veckor i kylen!


ANSIKTSMASKER

Jag använder ofta bara aloe vera eller honung som ansiktsmask. De är riktigt läkande och tillför enzymer och fukt till huden. Du kan använda som de är eller blanda ihop dem. Du kan lägga till lite citronsaft som innehåller naturlig fruktsyra och är extra renande. Du kan blanda med avocado för att få massor med E vitamin och sköna oljor.

Bentonite-Clay-Face-Mask-1

En riktigt djuprengörande mask är ju lera (bentonit) som är också proppad med mineraler. Jag använder Dr. Organic Manuka Honey Face Mask. Den är ekologisk, bioaktiv och väldigt prisvärd! Du kan hitta den i de flesta hälsokost i Sverige.

http://www.drorganic.co.uk/honey-products.asp