Naturens antidepressiva

stress-relievers

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) lider en hel 350 miljoner människor av depression! Liksom många psykiska sjukdomar spelar ärftlighet en stor roll men vi vet inte exakt vad depression är och hur man kan behandla den eftersom den har många former och symptom. Olika människor upplever depression på olika sätt, svarar olika på medicin, beteendeförändringar, terapi etc. Dessutom så har vi olika livsförutsättningar, sorg, problem.

Vi kan däremot mäta resultaten av olika behandlingar och livsförändringar på en person som har varit deprimerad och håller på att bli bättre. Det syns så klart på hur personen mår men också genom att fastställa fysiska förändringar i hjärnan genom att scanna den. Jag har sett sådana bilder på en hjärna med ”post traumatic stress syndrom” och sen samma hjärna efter behandling, livstilsförändringar och meditation. Jag lovar det såg ut att vara två olika hjärnor! Såååå häftigt!

Om du lider av lindrig depression eller nedstämdhet kan du läka dig själv med motion, meditation, kost och örtmedicin. Jag går lite mer på djupet om hur meditation och träning funkar mot depression i nästa länk på menyn men här vill jag nämna några naturmediciner som du kan ta för att stärka din kropp och sinne.

OBS! Om du tar antidepressiva, p-piller eller är gravid du ska inte ta örtmedicin! Kolla alltid på interaktioner innan du kombinerar mediciner. Även naturmedicin!


JOHANNESÖRT

st-johns-wort

Den fina gula blomman har länge används mot nedstämdhet och lindrig depression. I Tyskland och Österike skrivs Johanesört på recept av läkare. Då blir det rätt dosering men också rätt användning eftersom Johannesört är lite trixig. Den interreagerar med många andra mediciner som p-piller, antidepressiva, epilepsiläkemedel mm. Om man tar för mycket eller för stark johannesört kan man få leverskador. Själv använder jag inte den invärtes men man kan göra fin, rödfärgad, läkande massageolja med den! Pigmentet i blomman är röd!


 ADAPTOGENER

Jag har själv ätit en kombination av adaptogener och tycker att de är underbara! I Ryssland har det forskats mycket kring adaptogener och de har används länge mot trötthet, depression och stress. De ger bra resultat och inga biverkningar. Adaptogener som namnet tyder hjälper oss adaptera dvs anpassa oss till krävande omständigheter. De stärker kroppen från insidan, balanserar hormoner och signalsubstanser och har läkande antiinflammatoriska egenkaper. Forutom alla kliniska studier som har pågått i västvärlden har adaptodener används i tusentals år inom kinesisk medicin och Indiens 5.000 åriga läkekonst Ayurveda. Jag älskar dem och rekommenderar dem varmt! Nedan kommer en lista av några vanliga adaptogener. Man kan köpa dem separat men det finns också preparat med kombinationer som är superbra!

♥ Rysk root (Siberian Ginseng)

Siberian_ginseng_erminRysk root är väldigt poplulär i Sverige och finns i även i många apotek. Den stärker immunsystemet och är riktigt bra vid fysisk trötthet. Den är också antiinflammatorisk. Superbra om du tränar mycket eller har ett fysiskt krävande jobb!

 

 

♥ Rosenroot

rosenrotRosenroot är också vanligt i Sverige och finns att köpa på apoteket. Den verkar på hjärnans lustcentra och lättar stressen. Den ger ökad energi, glädje och sexuell lust! Lite av en afrodisiakum alltså!

 

 

 ♥ Ashwagandha

ashwagandha-rootDen är en växt som liknar tomaten men man använder rotens medicinska egenskaper. Ashwagandha har används inom Indisk medicin i tusentals år för att bota sömnproblem, ångest, oro och öka livsenergi och lust. Den är också antiinflammatorisk och bra mot artros, nedsatt immunförsvar, matsmältnings besvär mm.

OBS! Du får inte ta den om du är gravid eftersom den kan öka risk för missfall!

 

♥ Schisandra

Schisandra chinensis or five flavor berrySchisandra är också en Ayurvedisk planta, en bär som är både medicin och superfood. Finns också i pulver form! Den ökar utthålighet och fyskisk prestation, normaliserar blodfetter och blodtryck, är bra mot PMS, impotens, minnesförlust, nedstämdhet. En riktigt bra all-around medicin! Om du vill ta bara en adaptogen ta denna!