”No poo” metoden & Co-wash

Schampo har inte alltid funnits! Det är kanske ingen överraskning men i vår kultur och tid är schampo en självklarhet. Schampo liksom många andra produkter i våra badrum, innehåller massor med ämne som är skadliga för kroppen och som hamnar i grundvattnet och jord och fortsätter förorena. Det är faktiskt mycket bättre både för hälsan och miljön att lägga ner skummet!

615x200-ehow-images-a01-vo-16-make-yogurt-hair-conditioner-800x800

De senaste åren har två schampofria metoder blivit populära. Den ena är co-washing som går ut på att tvätta håret med balsam bara. Man hoppar över schampot helt och hållet. Det kan vara riktigt bra för dig som har torr hårbotten eller eksem och det passar alla hårtyper.

Den andra metoden heter ”no-poo method”. Man tvättar håret med bikarbonat och vatten först och följer med vatten- och äppelcider vinägerlösning. Jag älskar no-poo metoden för att den ger superglans och den balanserar ph värdet så du blir av med mjäl, fett hårbotten och alla möjliga besvär.

Jag varvar mellan de två metoderna och det funkar riktigt bra. Jag kör ”no-poo” varannan vecka eftersom den renar på djupet alla beläggningar och döda celler från håret och huden. Därimellan gör jag co-washing några gånger eftersom jag tränar och bastar. Jag använder också en ekologisk schampo då och då, dock endast när jag har behandlat håret med olja och vill tvätta bort alla rester.

När du slutar använda schampo kommer ditt hår att vara lite extra fett i 2-3 veckor men det gäller att bita ihop! Din kropp anpassar oljeproduktionen som är onaturligt hög när man konstant tvättar bort alla oljor med schampo. Det kommer väldigt snart att bli glansigt, starkt och kemikaliefritt!


HOW TO NO-POO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA1 msk bikarbonat i 2 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger i 1 dl vatten

Innan du hoppar in i duschen ska du förberedda dina produkter. Blanda bikarbonaten och vatten i en kopp. I en annan kopp ska du blanda äppelcidervinäger och vatten.

Steg 1. Börja med att skolja håret med rent vatten. Massera mjukt bikabonatlösningen in i ditt hårbotten så du får en bra exfoliering och rengöring av huden. Fortsätt att tvätta håret med lösningen på samma sätt som du tvättar med schampo. Skölj.

Steg 2. Häll långsamt äppelcidervinäger lösningen i håret och massera både hårbottnet och håret speciellt på topparna där vi brukar ha mycket beläggningar som ger glanslöst och tråkigt hår. Var försiktig så du inte får lösningen i ögonen, det svider. Skölj ordentligt med vatten och färdigt! Du kommer att lukta lite som en sallad men jag lovar att det försvinner när håret torkar. Du kan ha lite lavendelolja i vinägerblandningen eller en väldoftande leave-in produkt om du saknar doften av nytvättat hår.