ÖVER 40

elephant-1090111_960_720

OLD IS BEAUTIFUL

Jag tycker om att bli äldre och jag finner många äldre människor otroligt vackra! Det som jag skriver här handlar inte om hur du ska ”se yngre ut” utan hur du ska faktiskt vara biologiskt yngre. Att vara biologiskt yngre innebär att må bättre, leva längre och förebygga förfallet som kommer med åldrandet som till exempel smärtor och sjukdomar. Du ska också se yngre ut fast det får du på köpet!

Ok det är inte så roligt att veta detta men vårt åldrande börjar faktiskt redan efter 25 år. Då sätts igång en rad hormonella förändrignar som kanske inte syns men som resulterar i cellernas förfall. Cellerna förnyar sig ett visst antal gånger och när de har gjort det så dör vi. Men the-good-news-is att kan genom kost och livsstil förlänga cellernas liv och därigenom förhindra åldrandet.

Jag tror inte på krämer och serum som lovar någon anti-age effekt eftersom de verkar ytligt på hudens yttre lager. Dessutom gillar jag inte den åldersdiskmrimineringen som de proppagerar som handlar bara om kvinnor som ska se unga ut fast de är gamla.

Rynkorna orsakas i djupare lager i huden när vävnaden som håller huden spänstig (kollagen) försvagas. Huden som alla andra organer är en del av kroppen. Är du frisk i kroppen då håller du alla dina celler friska och förebygger förfall även i din hud.


GAMMAL MEN ÄNDÅ UNG!

En av de stora hormonella förghschartändringar förutom könshormonerna som påverkar kroppens åldrandet är minskning i produktionen av tillväxthormonet. Det kallas också för ”ungdomshormonet” eftersom vi producerar stora mängder när vi är barn. När tillväxthormonet minskar så bygger kroppen mindre muskel och har lättare att samla på sig fett. Därför blir man lite mjukare och rundare när man blir äldre. Vi blir också tröttare och får tunnare hår, svagare hud och benskördhet. Tillväxthormonet är också kopplad till produktionen av kollagen. Kollagen är som håller huden stark och slät, hjälper håret växa tjockt och håller lederna friska.

Ok, den är så bra och viktig dän här fantastiska tillväxthormonet men hur gör vi för att hålla igång produktionen? Det finns två väldigt enkla sätt:

♥ ÄT INTE SOCKER!

Den lilla jävulen rubbar bland annat din produktion av tillväxthormon! Så du blir faktiskt förtidigt åldrad av socker och inte bara för att den skadar tänder, tarmfloran, insulinkänsligheten och massa annat. Så om du vill vara ung på insidan och ut, du måste säga utöva din starka vilja och säga nej!

♥ TRÄNA HÖGINTENSIVT!

Jag brukar ”intervalträna” för att få in några pulstoppar i min träningsrutin. Det behöver inte vara mer än 5×30 sekunders högintensiv ansträngning. Jag brukar köra några backar på stationär cyckel på gymmet till exempel. Sen fortsätter jag med min vanliga rutin som kan vara kontitionsträning, yoga etc. Intervalträning boostar produktionen av tillväxthormon och är en super anti-age för hela din kropp, på riktigt!

Andra saker som du kan göra för att gyna produktionen av tillväxthormonet är minska stressen, sov mycket och ofta, ät inte sent på kvällen och även det som jag testar just nu intermmitent fasting.