Detox, Raw, LCHF och andra dieter

fruit-952425_960_720

TO DIET OR NOT TO DIET, THAT IS THE QUESTION

Jag vill inte vara fräck (jo, jag vill förresten) men jag är inget fan av dieter! Klart det finns många bra aspekter med visa dieter men jag tycker inte om den tvångmässiga hållning till maten som de propagerar. Jag tycker dessutom att man ska inte generalisera kosten därför att varje kropp och dess behov varierar otroligt mycket.

Jag tror på en varierad kost, måttlig och rik på färgglada, färska, oprocessade varor. Som en av mina lärare sa efter sin gamla (102 år) mormor ”allt som har en innehållsförteckning ska inte ätas!” Så enkelt är det faktiskt.

Så… häng inte upp dig på dieter. Njut av maten! Klart ska du ta bort saker som du inte mår bra av även om de är nyttiga för andra. Jag har inte ätit kött i tjugofem år för att jag tycker synd om djuren men jag följer inte en ”diet”. Jag försöker äta allt som är bra för just min kropp och som känns etiskt och rätt. Det är snarare en kosthållning som är flexibel och som inte kompromissar glädjen av att njuta av mat med andra människor och ständigt prova nya saker.


DET VI INTE ÄTER KAN INTE SKADA OSS

Det finns flera exempel på olika typer av kost med enorma skillnader i sammansättningen som är ändå bra och hälsosamma. Ta till exempel två ursprungsfolk som Inuiter och Kitavafolket (Kitava är förresten en ö i Papua New Guinea). Inuiterna lever nästan enbart på protein och fett. Deras enda fiber- och kolhydratkälla är innehållet på inälvorna i sälarna och andra djur som de äter.

20135-10 - Welcome Dance Ceremony, Kitava Island, Trobriand, Papua New Guinea

Dance Ceremony,
Kitava Island, Trobriand, Papua New Guinea

Kitava folket däremot äter ca 70% kolhydrater från rotfrukter och ganska lite protein från fisk och fett från kokosnötter. I båda folkgrupper är cancer, fetma, acne, hjärtsjukdomar, diabetes, stroke mm i stort sett obefintliga. De har faktiskt inget gemensamt i sin kost. Det enda som är gemensamt är det de inte äter! Socker, läsk, syntetiska färger, industriell kött, konserveringsmedel, transfetter och alla vidriga saker som fyller våra butikshyllor…


DETOX

Min älskade make och många andra läkare och näringsfysiologer kanske motsäger alla kändisar när det gäller detox. Det tycker jag att de får göra! ”Det bästa sättet att de-toxa är att inte in-toxa” säger vetenskapen! Med detta menas att all juice eller vad det nu är, kan inte skölja bort våra synder. Dessutom så behöver kroppen massor med olika typer av näring varje dag så när du bara gå på juice eller fastar länge svälter du din kropp, sänker din ämnesomsättning och imunförsvar.  Gör din egen juice, det är supernyttigt men ät mat också!

detox-juice_article_new

Det finns visa ämne i till exempel kryddan gurkmeja och i chlorella (en alge) som kan binda sig till tungmetaller i kroppen och hjälper bli av med dem. Sen finns det mat som stödjer leverns funktion så att den kan mer effektivt rena blodet. Men det bästa sättet att hålla bort toxinerna är att veta vart de finns i miljön och maten och försöka undvika dem.


INTERMITTENT FASTING

Det rättare sagt ett ätmönster snarare än en diet. Den påverkar inte på något sätt vad du äter utan när du äter det, just timingen. IF går på att ge kroppen en paus från maten några timmar per dygn.

Intermittent fasting är något som jag provar just nu eftersom det ska ha riktigt bra effekter på hälsan! Man tappar kroppsfett, aktiverar sina ”mitochondrier” dvs cellernas energifarbrik, ökar produktionen av ”anti-aging hormonet” dvs tillväxthormonet som annars minskar med åldern. Dessutom hjälper intermittent fasting dina defekta celler begå självmord, en process som heter apoptos. Apoptos är jätteviktig för  förebyggandet av cancer pga att det hindrar dåliga celler från att föröka sig.

Det finns folk som mår så bra av IF och finner det så enkelt så de gör det i flera år. Det är inte farligt eller ”onaturligt” på något sätt med tanken på att våra förfäder åt kanske en gång per dag och klarade sig väldigt bra. Man kan till exempel äta middag kl 19 på kvällen och äta frukost kl 10 nästa dag. Då har man fastat i 15 timmar. Man äter lika mycket som man skulle annars äta men endast inom sin ”eating window” som är i det här fallet mellan kl 10-19. Det optimala är att fasta 14-16 timmar per dygn och fortsätta i minst 1-3 månader eller ännu längre om det känns bra.


RAW

Visst är det bra att äta rå mat eftersom en del av näringen förstörs av värmen. Dessutom om man steker eller grillar mat i höga tempraturer får man i sig transfetter och så kallade ”stekmutagener” som är ungefär så läskigt som det låter! Stekmutagener är cancerframkallande ämne som finns i allt som är krispigt. Rostad bröd, ytan på det grillade köttet, knäckebröd, chips etc. Det finns förresten ett hemligt sätt att minska deras destruktiva verkan på våra celler och det är att äta något med probiotika samtidigt som till exempel syrade grönsaker (kolla min recept här) eller yoghurt. Så gör en tzatziki till grillen!

Annars kan raw vara ganska oflexibel och gynnar inte det sociala ätandet. Dessutom (hold on to your panties alla rawists) finns det många varor som har ett mycket större antioxidant värde när de faktiskt värms upp!!! Några exempel är tomat, morot, pumpa, sötpotatis. De flesta ämne är inte speciellt värmekänsliga men folsyra till exempel förstörs på en gång av värme. Å andra sida så finns det folsyra i mycket mat som vi äter rå ändå till exempel gröna blad som vi äter i salladen.

De som äter rå äter mycket hälsosammare på köpet eftersom man kan inte äta rå skräpmat som en rå korv med bröd eller påse med rå chips. Så om du frågar mig så vinner man inte så mycket på att äta just rå jämfört med att äta en högkvalitativ kost med både lagad och rå mat.


LCHF

Low-carb-high-fat dieten har varit kanska populär ett tag. Det bygger på ganska höga intag av fett och protein och lite eller inga kolhydrater. Fördelen med fett och protein är att man får en högre mättnadsvärde. Man smälter långsamare och får en jämnare sockerkurva. Dessutom behöver man mer kalorier för att förvandla fett och protein till energi än man gör när man utvinner energi från kolhydrater.

riktigmat

Att unvika kolhydrater är bra i vårt samhälle eftersom de flesta kolhydratkällor är inte så nyttiga. Vi äter alldeles för mycket socker och processade sädesslag som vitt bröd, bullar, kakor, ris etc. Men det finns bra kolhydrater också som bönor, linser, qinoa, bovete, rotfrukter, frukt. Det brukar jag satsa på eftersom jag har inga problem med vikten och jag är fysiskt aktiv.

Sen är det fettet… Att gå på LCHF dieten och stoppa i sig en massa bacon, smör och grädde är knapast vägen till frälsing. Om du vill äta mycket fett utan att få en stroke ät mycket nötter, lax, cocosolja, olivolja, avocado, ägg. Då får du massa med bra ämne plus dina proteiner på köpet!


PALEO

Paleolitisk diet är på många sätt ganska lik LCHF eftersom den baseras på mycket protein och lite kolhydrater. Jag tycker samma här, grottmänniskor stekte inte bacon så om du vill äta Paleo kör på bär, frukt, grönsaker, nötter, ekologisk kött, fisk och rotfrukter. Och gå långa vägen till mataffären, klätra på några träd och elda i vardagsrummet! Nej, all jokes aside, Paleo är rätt bra om den är verkligen Paleo, och om man gillar lite kött!