Socker & sötningsmedel

Sugar_2xmacro

VÅR SÖTA LILLA MÖRDARE

När man tittar på alla kostrelaterade sjukdomar och alla möjliga sätt att sabotera din hälsa är socker en riktig vinnare! Och när jag säger socker jag menar vitt, raffinerat, vanligt socker men också raffinerade kolhydrater som vitt mjöl.

Socker ger dig en kick och sen en rejäl sänkning efter utsläppet av hormonen insulin. Att ha stora svägningar i blodsockerkurvan är dåligt eftersom det gör dig sugen på annu mer socker och sänker din insulinkänslighet som leder till diabetes typ 2. Diabetes typ 2 får kort sagt dina organer att förfalle och ökar risken för stroke och hjärtsjukdomar. Du behöver inte vara överviktig för att få diabetes typ 2 så sluta med det där ”jag äter mycket socker men jag bränner det och är small”. Skadan görs ändå! Ok?

Förutom din leende och alla dina organer så rubbar sockret balansen i din tarmflora. Kommer du ihåg hur avgörande din tarmflora är för din hälsa? Alla bakterier gillar socker men det gynnar mest de ”patogena” dvs de dåliga, sjukdomsbärande bakterier och orsakar inflammation i kroppen. Om du har för många ”dåliga” bakterier i gämförelse me dem ”gooda” bakterierna så har du sabbat din imunförsvar, din matsmältning, och även din psykiska välmående.

Så gör som mamma säger och ät inte socker!!!


HUR SKA VI LEVA UTAN?

Ok, jag som tjatar em massa om sockret äter faktiskt ett par rutor ekologisk och fair trade mörk choklad varje dag! Jag kan leva utan men jag lever inte lika bra utan min dos… ; ) Det är så mycket som är bra med choklad så det är ett ganska rättvist utbytte. Den är proppad med antioxidanter som skyddar cellerna från fria radikaller.

Dark-Chocolate-Wallpapers-1

Mörk choklad istället för godis eller bullar

Men, jag äter inte bullar, kex och godis därför att det finns inte ett enda näringsämne i dem som gör mig bra. De är så kallade ”tomma kalorier” men egentligen inte ens det eftersom de faktiskt skadar din kropp.  Så om du ska äta lite socker välj nåt bra för dig! Torkad frukt, mörk choklad, honung med valnötter, sesamkakor till exempel. Och kolla min recept på bars med dadlar, mörk choklad, kokos och bovete. Det äter vi ibland till frukost!


NÅGRA BRA FUSKISAR

Jag gillar inte smaken på aspartame och inte heller känslan av att äta något helt syntetiskt. Det har uppstått mycket kontrovers pga spartame i höga doser har orsakat tumörer i råttor. MEN, vanligt socker är också cancerframkallande och dessutom har många andra negativa effekter på hälsan som aspartame inte har.

Min favorit sötningsmedel som jag har också i mitt kaffe och i bakningen är stevia. Den är växtbaserad, har inga kolhydrater och skadar inte tänderna. Vinn vinn!

stevia_leaves_wholesale

Stevia rebaudiana

Du kan också testa agave sirap som höjer inte blodsockret så mycket som vanligt socker och även honung som innehåller mycket naturligt socker men har en jämnare effekt på blodsockernivåerna. Honung har dessutom massor med probiotika och näringsämne som är bra speciellt om du hittar en bra rå honung eller en (svindyr tyvärr) Manukahonung.

I bakningen söttar jag ofta naturligt med dadlar och torkade fikon i smeten så hoppar jag över sockret helt och dessutom laddar jag mina kakor med fiber. Jo, dadlar och alla frukter innehåller socker men jag lovar att effekten på din kropp går inte ens att jämföra med skadan som vitt raffinerat socker gör! Torkad frukt ger dig fibrer, antioxidanter, enzymer och sockret i de släpps långsamt i blodet så du får jämnare och hälsosammare energikälla!