Spice up your life!

Indian_Spices

Jag älskar kryddor och har en hel låda med små och stora glasburkar i köket. Varje gång jag öppnar den så blir jag helt lycklig av dofterna och sugen på att laga mat! Jag var nyligen i Marocko och frossade på kryddor! Jag älskade att doppa händerna i de stora säckar med kummin, gurkmeja, korriander och gnida dem mellan fingrarna. Alla mina kläder lukdade som en kryddbutik när jag kom hem! I Marocko finns på varje matbord flera kryddbehållare så kan man ösa på med händerna. Det vanligaste är kummin, de har kummin på allt! Yummmm!

Förutom alla fantastiska dofter och smaker så är kryddor otroligt nyttiga! De har använts i tusentals år inom Indisk medicin Ayurveda, grekerna använde de för att bota och stärka sig och de används väldigt mycket idag både som mat och läkande oljor. Gurkmeja till exempel är en kung bland alla superfoods, en riktig naturmedicin! Klicka här och kom till mina kosttillskott så får du se vad gurkmeja kan göra!

Red_Chillies_(5836682235)

Ingefära, kanel (akta dig för vanlig kanel och köp alltid äkta Ceylon kanel som är mycket nyttigare), curryblandningar, anis, kummin men även örter som mynta, salvia, oregano, lagerblad är riktigt bra för dig. De inehhåller antioxidanter men har också läkande egenskaper och hjälper med matsmältning och hormonreglering. Oregano är även antibakteriell och svampdödande så den renar din magkanal från patogena beakterier och svampinfektioner som till exempel candida.

Vissa kryddor som ingefära och chili är ”termogena” vilket betydder att de ökar energiförbränning alltså kalorier! Dessutom är det så himla gott med lite kick i maten! Jag älskar stark och har även en samling med såser från hela latinamerika hemma! I Mexiko åt jag till och med frukt med stark chilli pulver på!