Tarmhälsa lika med hälsa

ÄLSKADE BASILUSKER

Om man frågar epidemiologer dvs läkare som studerar bakterier, virus och parasiter så är de förälskade i de små basiluskerna som de samtidigt försöker utplåna. Anledningen till det är att de små organismerna är väldigt sofistikerade och otroligt duktiga på att anpassa sig, överleva och utvecklas. No wonder, de är ju jordens ursprungliga livsform!

lactobacillus20jonson20la20111

Bakterier kan ha en livscyklel på bara några timmar och detta innebär att deras utveckling sker i blixtsnabb takt jämfört med till exempel människans. Därför har vi multiresistenta bakterier som våra antibiotika inte kan döda. Bakterierna utvecklas snabbare än våra medel. På gott och ont… Det är också grundproblematiken med antibiotika, vi dödar inte alltid de sjukdomsbärande bakterier men utplånar å andra sida alla goda bakterier. Forskning siktar därför på att börja behandla genom att inroducera bakterier istället för antibiotika och låta de kämpa mot de ”dåliga” basiluskerna för att skapa en naturlig hierarki och balans.

Jag ska inte nörda mig in i hur coola bakterier är men jag måste bara säga en sak till: bakterierna i vår mage kan kommunicera med varan och med våra celler, de har hierarkier som typ ”projektledare” och de kan även låna ut gener till varandra! Som om jag sa till dig: jag gillar din hårfärg kan inte du låna mig din hårfärggen? Ok det blev fyra coola saker om bakterier men visst var det värt!


HJÄRNAN I MAGEN

Love

I våra magar har vi ca ett kilo bakterier. Vi har faktiskt mer bakterier än celler i våra kroppar! Våra bakterier eller tarmbiota som de heter, är vår immunförsvar. De skyddar oss från andra mikroorganismer som är sjukdomsbärande. Förutom det har våra magbakterier väldigt många andra fuktioner som till exempel dämpar inflammationer, motverkar tarmsjukdomar som koloncancer och IBS, acne, eksem, fettma, förebygger allergier och förkylningar. Enligt ny forskning bidrar våra magbakterier även till reglerigen av våra signalsubstanser som serotonin som gör att vi mår bra! Säg ni att du inte älskar bakterier!!!


MATA DIN MAGKÄNSLA

En sak som magbakterier fruktar är så klart antibiotika. Ladda upp med probiotika efter en antibiotikabehandling för att återställa din magflora!

Socker (och då menar jag också raffinerade kolhydrater som vitt mjöl) är också rätt dåligt eftersom det gynnar de patogena dvs ”dåliga” bakterier. Om de patogena bakterier blir för många sänks vårt immunförsvar och ökas inflammationen i kroppen. Så ät inte socker!!!

Ok, vad ska du äta då för att håla dina bailusker glada och ge de lust att föröka sig? Vattenlösliga fibrer! Bakteriernas delikatess. Här kommer några exempel: linfrön, chiafrön, bananer, rotfrukter, bönor & linser är ju proppade med vattenlösliga fibrer. Linfrön och chia innehåller dessutom massa nyttiga oljor. Du kan ha dem i smoothies, gröt, hembakad knäckebröd eller göra en smarrig chia pudding!

Kolla mitt recept här! Godaste chiapudding

chia-seed-699962_960_720

Chiafrön är proppade med fiber!

Jag tar även psylium som är en liten frö som man kan blanda i josen, soppan, gröten eller strö på yoghurten. Det hittar du på hälsokosten. Sen kan du äta saker som faktiskt innehåller probiotika: Yoghurt, fil, ofiltrerad äppelcider vinäger, miso soppa, och syrade grönsaker. Jag äter också spirulina som är en probiotisk alg och en riktig super-superfood!

Kolla mitt enkla recept här och syra dina ekologiska grönsaker:  Syrade grönsaker