Utbrändhet

pexels-photo

För bara några minuter sen kollade jag på nyheterna. De intervjuade en sjuksköterska som ”kom ut” om att ha blivit utbränd. Jag blev faktiskt riktigt glad av den nyheten. Inte för att stackars killen plötsligt inte kunde resa sig från sin stol och grät utan för att han gav ett ansikte och en röst till utbrändhet. Extra coolt att han är kille eftersom utbrändhet är vanligare hos kvinnor och många kan tolka detta som en komplikation av att tillhöra det ”svaga könet” . Myndigheterna börjar enas om att vårt sätt att arbeta är inte hållbar eftersom sjukskrivningar på grund av stress på jobbet är skyhöga och ökar dramatiskt varje år!


UTBRÄND vs SOLBRÄND

Faktum är att de som drabbas av utbrändhet är nästan uteslutande ambitiösa människor som är duktiga och målinriktade. Det är kanske inte så konstigt. Jag nämner detta för att det är fortfarande lite tabu att inte kunna jobba för att återhämta sig. Det kan förväxlas för latthet, brist på motivation och ambitioner. Jag har träffat utbrända läkare, advokater, ingenjörer, fromgivare och även en pilot som belv sjukskrivna eller bytte yrke pga utmattning. Inga utbrända ”frivilligt arbetslösa”, självutnämnda anarkister och övriga strandraggare däremot!

2363551736_3a855d79a9_o_d


 VAD HÄNDER I DEN UTBRÄNDA HJÄRNAN?

När man är stressad mycket slår man på de primala mekanismerna så kallas för ”fight or flight respons”. Den finns där för att skydda oss från fara när vi är hottade. Det är en fysiologisk respons som gör att våra stresshormoner adrenalin och kortisol ökas dramatiskt för att vi ska kunna reagera snabbt.

Om man befinner sig i stressläge ofta sätter man igång en väldigt skadlig procces i kroppen. Stresshormonerna konkurerar med alla må bra hormoner så att det blir till slut en ond cirkel. Du har höga stresshormoner eftersom du är stressad och du fortsätter vara stressad eftersom du har höga stresshormoner i din kropp. Som resultat har du koncentrationssvårigheter, ångest, dålig sömn, irritabilitet och nedstämdhet. I din kropp brytts dina muskler ner, din imunförsvar sänks medan blodtrycket och inflammatoriska reaktioner höjs. Då har du lagt grunden för rätt många sjukdomar….


 NEVER SAY NEVER!

Jag har själv varit med om utbrändhet. Jag var också en som sa ”jag trodde aldrig att det skulle hända mig”. Jag kunde inte förstå hur man kan vara så trött och ändå inte kan sova för att tankarna och kroppen är fullständigt osynkade. Tankarna går i ljusets hastighet och kroppen liksom tvärstannar av utmattning. Det tog så mycket energi att vara stressad hela tiden så jag tappade livslusten. Jag orkade inte träffa människor och göra de sakerna som jag hade tidigare njutit av.

Jag minns ha sagt att ”mitt liv är en enda jävla tålamodsövning”. Det är så det kändes, jag stod ut istället för leva och njuta. När jag tänker på det nu känner jag inte igen mig. Det är bra, jag har kommit över det, det är inte längre jag.

Men det tog tid… Det är en sak man måste ge sin utbrändhet, tid. Att bli frisk igen är ingen prestation! Det måste komma när det kommer. Naturligt, på djupet och på riktigt.